Týmové Zprávy

Vše co se chcete dozvědět o Steelers

blog

Vítám všechny, kteří si opět našli cestu na stránky Steelers a chtěli by si přečíst další díl seriálu o začátcích s americkým fotbalem.

Příprava:

Znalí tohoto sportu jistě ví, že první trénink ve výstrojích neprobíhal divokým stylem. Nejde jen o to nasadit výstroj a jít do sebe, bušit hlava nehlava. Tento sport, jako spousta jiných, si žádá přípravu a pochopení základních pravidel a principů. Znamenalo to zůčastnit se hráčské schůze, kde se probírala spousta organizačních, ale i ryze praktických záležitostí ohledně klubu a jeho chodu. Dále školení z pravidel amerického fotbalu. A nakonec to nejdůležitější - nastudovat si playbook. Jedná se o soubor akcí navržených trenéry, podle kterých se hráči musí řídit, aby všichni přesně znali své povinnosti na hřišti.

Konečně do výstrojí

blog

Samozřejmě jsem se na trénink ve výstrojích moc těšil, a to už v momentě, kdy jsem si ji od klubu vypůjčil. Sešli jsme se ve velké tréninkové hale. Ze začátku vše probíhalo standartně. Head coach zavelel "huddle", načež jsme se uprostřed haly sešli všichni hráči kolem trenéra. Oznámil nám jak bude trénink probíhat. Rozběhání, protažení a rozcvička. Potom jsme se sešli podle pozic u svých trenérů. Já u wide receiverů, jak jsem psal již minule. Konečně jsem si mohl nasadit helmu. Chvíli trvalo, než jsem si ji nastavil a zajistil tak, aby pohodlně seděla. Rychle se šlo na věc. Začali jsme obíháním kuželů s důrazem na přesnost pohybů a provedení změn směrů do všech stran. Následně k obíhání kuželů přibylo zachycení a zpracování přihrávky. Po vyzkoušení všech variací jsme přešli na trochu tvrdší dril.

V kompletní výstroji

Naproti mě se postavil hráč, kterému trenér ukazoval, do které strany běžet. Mým úkolem bylo ho zablokovat a v ideálním případě vytlačit ze hřiště ven. Ve výstroji jsem si připadal nesmrtelný, a myslel, že to bude hračka. Jistě si dovedete představit, jak rychle jsem vystřízlivěl. Opět vše bylo o správné technice a provedení. Když jsme se tímto drilem perfektně zahřáli, spojili se hráči ze všech pozic do jednoho celku. Naš útok (offense) se rozestavil na "lajnu".

Tady začíná pravý fotbal

blog

Nejprve nás tým obrany (defense) nechal rozehrát pár akcí podle playbooku. Offense linemani si ujasňovali blokovací schéma. Quarterback recieverům a running backům vysvěrtoval, jak si představuje jejich pohyb na hřišti. Všechny ty drily a hodiny tréninků najednou do sebe začaly zapadat. To vše bylo ještě jednoduché. Pak ale nadešel moment, kdy se naproti nám rozestavili borci z obrany, kteří měli dobře natrénováno a vědeli jak nám naši hru znepříjemnit. Začal být jasně zřetelný rozdíl mezi hráči, kteří mají za sebou zkušenosti a těmi, co se teprve snaží začlenit do týmu. Naštěstí mě spoluhráči nenechali na holičkách i přes fakt, že jsem nebyl schopen zvládnout některé základní prvky playbooku. Vždy se našel někdo, kdo mi poradil.

Na konci tréninku mi ale bylo důrazně vysvětleno, abych měl playbook perfektně nastudovaný než začne sezóna. Ideálně co nejdřív, protože budou přibývat nové herní variace, a proto je nutné precizně zvládnout základy.

Odnesl jsem si z toho všeho ponaučení, že nic není tak jednoduché, jak to na první pohled může vypadat, a že v týmu musí každý makat naplno nejen sám za sebe, ale i pro své spoluhráče

Příště napíšu své postřehy o tom, jaký je fotbal venku na trávě.

Brzy na shlednou na stránkách www.ostravasteelers.cz.

Přečtěte si první díl