Týmové Zprávy

Vše co se chcete dozvědět o Steelers

hc

V sobotu 10.12.2016 proběhla v Ostravě na městském stadionu ve Vítkovicích první ze série přípravných soustředění. Při této příležitosti byl hráčům i veřejnosti představen nový head coach pro sezonu 2017.

Jedná se o Dale Heffrona. Heffron má nebývale bohaté zkušenosti s fotbalem a opravdu zajímavý a dobrodružný životopis. Ve zkratce stačí říct, že se již 54 sezon aktivně věnuje americkému fotbalu - z toho 37 let jako trenér. Soustředění pod vedením zkušeného kouče naplnilo očekávání a svou kvalitou odstartovalo novou éru ostravského fotbalu.

Všechny hráče postupně otestoval ze všech základních dovedností a naznačil směr, kterým se od teď Steelers vydají. Samotní hráči si Heffrona rychle oblíbili a jeho specifický přístup k týmu okamžitě přijali za své. Bylo vidět, že Steelers vybrali velice zajímavou osobu, která nepochybně přinese do Ostravy obrovský potenciál.

hc

Studenou sprchou ale nakonec bylo prohlášení Heffrona, že se nebude moci do Ostravy ze zdravotních důvodů dostavit. Čeká ho plánovaná operace, před kterou nemůže opustit okolí své nemocnice. Podle jeho slov však spolupráce s Ostravou nekončí. Heffron právě podepsal roční kontrakt s německým týmem Marburg Mercenaries, který se nachází v povolené vzdálenosti od kliniky. Dle svých slov bude chtít rozvíjet spolupráci mezi Marburgem a Ostravou a připravit si tak pozici pro další sezóny, které by chtěl strávit v Ostravě.

Jeho ambice můžete odhadnout sami z výroku “Se dvěma týmy najednou jsem ještě nikdy dvě ligy nevyhrál” (následováno smíchem). Ostravu bude tedy řídit někdo jiný, ale Heffronův vliv a maximální pomoc s přípravou týmu na sezónu nadále přetrvává.

Po 16.12.2016 se dozvíme jména importů, kteří podepsali se Steelers smlouvu a není úplně tajemství, že se na jejich výběru podílel sám Heffron. Nechme se tedy překvapit, jak to celé dopadne.



Rozhovor s Dale Heffronem

Jak se ti daří v poslední době?
Zdravím celou Ostravu a hlavně hráče! Co se mě týče, tak v poslední době se mi daří ve všem - krom mého zdraví! V únoru mě čeká operace srdce a další lékařské procedury. Rok 2017 bude ve znamení mé rekonvalescence, abych byl příští rok zdravý a připravený zabývat se pouze fotbalem.

Jak dlouho již trénuješ a ve kterých zemích světa?
Svoji první práci trenéra jsem získal, když jsem skončil jako hráč v Oaklandu Raiders ve 25 letech a to bylo před 37 lety. Trénoval jsem v mnoha zemích světa a díky footballu jsem procestoval téměř celý svět. Mezi ty nejznámější patří: USA, Kanada, Německo, Finsko, Polsko a krátce také na Ukrajině.

hc

Jak hodnotíš kvalitu české ligy a co by mohlo v česku pomoct kvalitu zvýšit?
Česká liga má dle mě úroveň GFL2 a její kvalita neustále roste a to díky tomu, že každou sezónu zde týmy přivedou lepší trenéry a lepší importy (hráče z Kanady nebo USA) a tito lidé rozvíjejí ty, na kterých to tady celé stojí a padá. České hráče!
Abychom neustále mohli zvyšovat úroveň hráčů, teď se již bavím pouze o Ostravě, tak jsme navázali spolupráci s týmem, který hraje tu nejlepší ligu v Evropě, a to německou GFL1. Ti nejlepší hráči Ostravy budou mít v průběhu sezóny a také po ní možnost absolvovat tréninky a soustředění s hráči týmu Marburg Mecrenaries. Také budou trénováni importy, kteří mají zkušenosti třeba i s NFL. Čili toto je má odpověď na otázku, jak můžeme zvýšit úroveň hráčů, a to jen proto, že managment Ostravy Steelers se rozhodl jít správnou cestou a pod takovou cestu se osobně podepíšu.

Jak dlouho jsi o angažmá v česku vyjednával se Steelers Ostrava?
Dlouho ne! Jednání bylo vcelku krátké. Adam mi napsal ohledně týmu, vyměnili jsme si pár emailů a telefonů a v polovině října jsem se rozhodl přijet osobně podívat se a probrat podmínky a poslechnout si osobně vizi, kterou Steelers chce praktikovat v následujících letech. Můj rekord, co se vítězství týče, je takový, že jsem nikdy neměl sezónu, ve které bych měl více proher než vítězství a Ostravě natolik věřím, že jí budu pomáhat ve všech aspektech i přes mou absenci zde. Jelikož, jak jsem se již zmínil, mě čeká náročná operace srdce a lékaři mi povolili vzdálit se od okolí nemocnice pouze do 100 km, a protože tým GFL1 Marburg Mercenaries sídlí kousek od nemocnice, tak jsem podepsal roční kontrakt s tímto týmem. Ale všechny špatné věci sebou přináší i ty pozitivní. Pro Ostravu to znamená, že má jako jediný tým v ČR možnost spolupracovat s týmem GLF1 a její hráči budou moci trénovat s hráči nejlepší ligy v Evropě!

Co se ti na Steelers líbí a proč ses rozhodl do toho jít?
Adam Synáček a tým lidí okolo něj, kteří stojí za přebudování koncepce týmu! Každý vztah začíná mezi Head Coachem a člověkem, který se stará o chod klubu. S Adamem jsme si sedli po všech stránkách a potom není problém spolupracovat, když máte myšlení stejné a to samé mám i v Marburgu.

Jaké jsou plány s týmem - co bude nejdůležitější v přípravě na sezónu?
Jsou dvě nejdůležitější části v přípravě na novou sezónu! Rekruting, jelikož se Ostravě podařilo podepsat skvělé hráče, atlety a kouče a také jsem se přislíbil o přivedení poslední části skládačky, která zatím klukům v Ostravě chybí (jména a informace o posilách Ostravy Steelers pro sezónu 2017 se dozvíte již brzy). Tou druhou věcí je nastartování koncepce předsezónní přípravy. Kluci dřou a makají, protože ví, že sezóna 2016 byla hrozná a byli opravdu, ale opravdu špatní, a toto již nechtějí nikdy opakovat. Plán s týmem je vybudovat tým, který se bude prát o mety nejvyšší v co nejkratší době.

Na co se momentálně nejvíce těšíš?
Těším se na to, až se budu moct na 100% věnovat footballu a nestarat se o mé zdraví! A také se těším na příští rok, jelikož se budu ženit a také budu koučovat dva týmy, které mají chuť tvrdě dřít proto, aby mohli vyhrát ligu!

Jaké jsou plány a předpoklady na sezonu 2017?
Můj plán je takový, že tým Ostravy Steelers bude překvapením ligy! Předpokládám, že Czech Bowl může být už teď, nebo v dalších sezónách! Společně s Marburgem chceme být ten nejsoutěživější tým v Evropě!

Kdyby se sezóna vydařila, uvazuješ, že bys zůstal jako HC i v dalších sezónách?
Vím to, že po zbytek mé trenérské kariéry budu zapojen do projektu Steelers jakkoliv budu moct – rekruting, výměna hráčů, kempy atd...

Chtěl bys závěrem něco vzkázat českým hráčům a fanouškům?
Fotbal je mužský sport plný násilí, tvdosti, vášně a vším možným. Je to sport moderních gladiátorů, takže buď gladiátorem!
Máme vlastní Steelers koloseum a fanoušci jak v Římě, tak v Ostravě, chtěli a chtějí vidět vítězství svého týmu či gladiátora, takže apeluji na Vás fanoušci, buďte u toho a podpořte své gladiátory, buďte Steelers!!!

text: Michal Fojtík
foto: Lukáš Svoboda



hc